27η εκπομπή: The αriston Project CODEX – Στόχοι, κατακτήσεις και προδιαγραφές της επιχειρηματικής επιτυχίας

«Όπως αναφέρεται στο αriston CODEX, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που συνθέτουν από άποψη συμπεριφορικών προδιαγραφών την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ότι πρέπει να αποκομίζουμε καθημερινά το απαραίτητο γνωστικό φορτίο. Όλα εξελίσσονται, άρα πρέπει να εξελισσόμαστε και εμείς παράλληλα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καινούριο ή επιτυχημένο, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας, την αγορά, την επιχείρηση, αν παίζουμε με τους κανόνες με τους οποίους παίζαμε δέκα χρόνια πριν.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις και αναλύω σε ολόκληρο κεφάλαιο στο αriston CODEX, η συνέπεια είναι ένας σύνθετος όρος, μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από το «συν» και το «έπος», που σημαίνει «λόγος». Επομένως, τι σημαίνει συνέπεια; Ότι θα πρέπει οι πράξεις μας να συμβαδίζουν με τα λόγια, τις υποσχέσεις και τις εκπεφρασμένες προθέσεις μας. Με όποιον και αν μιλήσουμε σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία και την οικονομία είναι ότι λέμε πολλά, κάνουμε πολύ θόρυβο, αλλά δεν κάνουμε πολλά.    

Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι πρέπει να καθιερώσουμε τον σχεδιασμό και τον έλεγχο των κέντρων κόστους. Για να παράγουμε κάτι, πρέπει να έχουμε κόστος, οικονομικό, ενεργειακό ή οτιδήποτε άλλο. Οποιοσδήποτε πόρος παράγει έργο έχει κόστος. Αυτά πρέπει να προϋπολογισμένα. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοστά στον σχεδιασμό μέσα στην επιχείρηση, να μάθουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο στο σπίτι μας και ο καθένας για τον εαυτό του. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι για τα πάντα υπάρχει κόστος: αν δεν επενδύσεις, δεν θα λάβεις.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι ότι, εν τέλει, το αν βαδίζουμε σωστά ή λανθασμένα, μπορούμε να το αξιολογήσουμε μόνο εκ του αποτελέσματος. Επομένως, ο τέταρτος πυλώνας είναι ο απολογισμός. Όσο καλές και φιλότιμες προσπάθειες και να κάνουμε, όσο καλές προθέσεις και να έχουμε, μόνο το αποτέλεσμα κρίνει τελικά αν ο δρόμος που τραβήξαμε ήταν σωστός ή όχι. 

Με βάση λοιπόν αυτούς τους τέσσερις πυλώνες και δεδομένης της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όποιος δεν αναπτύξει το πλαίσιο, το δίκτυο δεξιοτήτων της εγγενούς ατομικής επιχειρηματικότητας, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει προβλήματα στην πορεία του.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ