Αρκούν τα πτυχία για την επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, οι άνεργοι διαφοροποιούνται αρκετά από τους ανέργους άλλων δυτικών χωρών. Σαφώς και υπάρχουν παντού τεχνολογικά άνεργοι, δηλαδή άνεργοι που έχουν αντικατασταθεί από μηχανές ή από φθηνότερα για την εργοδοσία μέσα, αλλά ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ανέργων.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι υπερεξειδικευμένοι επιστήμονες. Ενώ έχουμε πάρα πολύ καλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, είναι τόσο πολλοί στον αριθμό, που είναι αδύνατο να απορροφηθούν. Για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πληγεί με την κρίση. Εξίσου μεγάλα πλήγματα έχει υποστεί και ο ιατρικός κλάδος, ενώ οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι έχουν πρακτικά εξαφανιστεί.
Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία των ανθρώπων που σπουδάζουν ένα αντικείμενο, γιατί απλώς έτυχε να περάσουν σε μία σχολή. Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά πιστεύουν ότι θα αποκατασταθούν επαγγελματικά με το πτυχίο τους, αλλά μάλλον κοιτάζουν σε λάθος κατεύθυνση. Οι σπουδές και προσωπική αυτανάπτυξη αποτελούν φυσικά ευγενείς στόχους, αλλά η σύνδεση των ακαδημαϊκών κύκλων με την επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί λάθος προσέγγιση.
Τέλος, στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι άνθρωποι, των οποίων οι δεξιότητες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις σημερινές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, αναφέρουν στο βιογραφικό τους ότι είναι κάτοχοι Lower και ECDL. Ωστόσο, ποιος είπε ότι αυτά τα δύο αρκούν σήμερα, για να βρει κάποιος δουλειά;
Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά εκεί έξω, για τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους μηχανικούς σε διάφορα μέρη του κόσμου που ζητάνε την εξειδίκευση των Ελλήνων επιστημόνων, αρκεί ο υποψήφιος εργαζόμενος να ξεπεράσει τα στεγανά του παρελθόντος και να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για να εκμεταλλευτεί την κατάλληλη ευκαιρία, όπου και όποτε προκύψει.
Απόσπασμα από ραδιοφωνικό στιγμιότυπο του κ. Γιάννη Στεργή, President & CEO hyphen SA, για την εκπομπή protifora αriston project.