Το νεο Lower λεγεται Skills 2020

Μια φορά και έναν καιρό, όλα τα παιδιά πήγαιναν σε ένα φροντιστήριο αγγλικών, για να πάρουν το Lower και γιατί όχι και το Proficiency ή αλλιώς, όπως ονομάζονται σήμερα, ένα πιστοποιητικό Β2 και Γ2 αντίστοιχα. Καθόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κάθε εργοδότης είχε το δικαίωμα να θέσει τις επιθυμητές προδιαγραφές για το προσωπικό του, με δημοφιλέστερο εργοδότη εκείνα τα χρόνια το κράτος.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και από μελέτες ειδικών της Συστημικής και της Κυβερνητικής επιστήμης είχε γίνει αντιληπτό ήδη από το 1996 ότι η δεκαετία του 2010, που τώρα διανύουμε, θα έφερνε μεγάλες ανατροπές στην οικονομία και την αγορά εργασίας, με κύριο στοιχείο την τεχνολογική ανεργία.

Ως τεχνολογική ανεργία ορίζεται η ανεργία που αφορά στην αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από μηχανές, στην περίπτωσή μας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ρομπότ. Τον 19ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση είχε ήδη φέρει μια άλλη, τότε, τεχνολογική ανεργία. Σήμερα, ο χρόνος που απαιτείται για να μάθει μια μηχανή να αναπαράγει το έργο του ανθρώπου ταχύτερα και οικονομικότερα συρρικνώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του νεοεισερχόμενου στη διεθνή αγορά εργασίας να είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, με δεύτερο σε σειρά ανταγωνιστή τον γηραιότερο και άρα πιο έμπειρο επαγγελματία, ο οποίος, όμως, οικονομική ενδεία «ξεχνάει» να συνταξιοδοτηθεί.

Οι νέες αυτές συνθήκες καθιστούν τις δεξιότητες που θα βοηθήσουν τους νέους να ανταγωνιστούν επάξια τις μηχανές και τους Seniors (όπως λέγεται η γενιά των μετά το όριο συνταξιοδότησης στελεχών) εκ των ων ουκ άνευ. Προσοχή, μιλάμε για δεξιότητες και όχι για χαρτιά, όχι για πτυχία και πιστοποιητικά, αλλά για δεξιότητες, των οποίων η ύπαρξη και αρτιότητα αξιολογούνται απ’ ευθείας από την πραγματική διεθνή αγορά εργασίας. Οι δεξιότητες αυτές, γνωστές ως Δεξιότητες 2020 (Skills 2020), αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Agenda 2020), όσο και για την αμερικανική κυβέρνηση και όλο τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Phoenix. Αυτές τις δεξιότητες διδάσκουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελαιώνων, τα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα του βρετανικού φορέα τεχνογνωσίας the αriston project.

Πριν, λοιπόν, σκεφτεί ο γονιός τι πτυχία επιθυμεί να έχει αποκτήσει το παιδί του μέχρι την ενηλικίωσή του, ας σκεφτεί και τον παράγοντα της τεχνολογικής ανεργίας, της οποίας τα πρόσωπα αλλάζουν περίπου κάθε δύο χρόνια.

 

Copyright © 2015 Yannis Stergis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή όλου χωρίς την έγγραφη άδεια του Γιάννη Στεργή.