Βιογραφικές πληροφορίες

Γιάννης Στεργής

 • Αρχιτέκτονας του οικοσυστήματος The αriston Project, ιδρυτής και πρόεδρος της Hyphen SA, συγγραφέας του κώδικα The αriston CODEX.
 • Μηχανικός εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, ανάστροφης τάξης και προγραμμάτων.
 • Σχεδιαστής συστημάτων διαχείρισης της γνώσης (KMS).
 • Eκπαιδευτής και προπονητής εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών.
 • Μέντορας ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ειδικευμένος στις μετρήσεις παραγωγικότητας, αξιολόγηση ανθρώπινων πόρων και διαδοχή στην επιχείρηση.
 • Συγγραφέας και κύριος εισηγητής των ROIEDU Business, ROIEDU Global Skills, The αriston Project CERT.
 • Ερευνητής και εισηγητής σε ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, τεχνολογική ανεργία, συνέργεια τεχνητής νοημοσύνης με τον παραγωγό αυθεντικού περιεχομένου.
 • Μέλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνητικής επιστήμης, της ένωσης βετεράνων ευρωπαϊκής κοινότητας, του Ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου, συμβουλευτικών επιτροπών εγκυκλίων βρετανικών πανεπιστημίων.
 • Συγγραφέας μυθοπλασίας, ποιητής, ζωγράφος, χειροτέχνης και ακκορντεονίστας.
 • Δρομέας αποστάσεων αντοχής πόλης. Μέλος των #urbanrunners.
 • Πρέσβης των ατόμων με μη εμφανείς αναπηρίες και χαρισματικών αυτιστικών.
 • Μάγειρας, αλλά όχι ζαχαροπλάστης.
 • Αθωνικά χορτοφάγος (στην αυστηρή έκδοση-ούτε ψάρι).
 • Πατέρας δύο υπέροχων παιδιών.

Ο Γιάννης Στεργής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Το 2003, μαζί με την Emma Rachael Parker, ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη τη hyphen SA, όμιλο μηχανικής εκδόσεων, εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής ευφυΐας. Το 2011, ίδρυσαν τις θυγατρικές the αriston project Ltd, Δεξαμενή Σκέψης και Εκπαιδευτικής Τεχνογνωσίας, με έδρα το Solihull της Μεγάλης Βρετανίας και τον εκδοτικό οίκο ειδικών εκδόσεων .ParkerStergis. Publishing, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 2014, ίδρυσαν τους Ελαιώνες (Elaeons), προπονητήρια της the αriston project για εκπαίδευση σε δεξιότητες ηγεσίας για το μέλλον της εργασίας, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την εφαρμοσμένη εγκληματολογία, ενώ το LL Doctrine του (CRMDr) είναι πάνω στην επιστήμη της Κυβερνητικής.

Από το 1989 μέχρι το 2003, εργάστηκε για λογαριασμό δύο κορυφαίων διεθνών εκδοτικών οίκων (Oxford University Press και Macmillan) αρχικά ως Σύμβουλος ELT, καλύπτοντας τις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα ως Αρχισυντάκτης Εκπαιδευτικού Υλικού και στη συνέχεια ως Διευθυντής Εκδόσεων. Την ίδια περίοδο, δίδαξε Αγγλικά και Ισπανικά σε ιδιωτικά σχολεία ξένων γλωσσών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, προσέφερε τις τακτικές νομικές και διοικητικές του υπηρεσίες σε δύο στρατηγικούς τομείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αντιπρόσωπός της σε περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο.

Έχει διεξαγάγει δεκάδες έρευνες πάνω στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και έχει παραδώσει πάνω από τέσσερις χιλιάδες ώρες εμπορικών και επαγγελματικών σεμιναρίων και παρουσιάσεων, σε σημαντικά συνέδρια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και χώρες της Ν. Αμερικής. Έχει συγγράψει και εκδώσει μυθοπλασία και ποίηση, καθώς και βιβλία ELT και μεθοδολογίας διδασκαλίας, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε πληθώρα τακτικών εφημερίδων, περιοδικών και blogs.

Είναι ο σχεδιαστής, συγγραφέας και πειραματικός εισηγητής των επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ROIEDU Business, ROIEDU Global Skills, CERT I, καθώς και του πρώτου ραδιοφωνικού εκπαιδευτικού προγράμματος protifora ariston project που παρουσιάστηκε με εβδομαδιαία τακτικότητα σε κορυφαίο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με δυνατότητα πιστοποίησης για τους ακροατές από τη Δεξαμενή Τεχνογνωσίας the αriston project Ltd.

Ο Γιάννης Στεργής θεωρείται σήμερα από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα και διεθνώς στην επιχειρηματικότητα της εκπαίδευσης, τη διαπολιτισμική ευφυΐα, τα συστήματα και την αρχιτεκτονική της διαχείρισης της γνώσης (KMS), τη σχεδιαστική αντίληψη και τις αρχές της επινοητικότητας, τη διαχείριση της πνευματικής περιουσίας και τη φιλοσοφία των μοντέλων και των συστημάτων στο μέλλον της εργασίας. Είναι μέλος των Βετεράνων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECV) και της Αμερικανικής Εταιρείας Κυβερνητικής (ASC).

O ίδιος αποκαλεί «λατρείες» του το πιάνο του, το ακορντεόν, τη φυσαρμόνικά του και τη θάλασσα και «οξυγόνο» του τα δυο παιδιά του.