Ποια είναι η αξία του προσωπικού portfolio, δηλαδή του προσωπικού χαρτοφυλακίου;
Η αξία του προσωπικού portfolio ή χαρτοφυλακίου είναι πολύ μεγάλη, αν λάβουμε υπόψη ότι στις περισσότερες εταιρείες, οι οποίες κάνουν, σήμερα, προσλήψεις και στις οποίες περνούν υποψήφιοι από συνεντεύξεις, το μόνο που καταθέτουν ή τους ζητούν να καταθέσουν είναι ένα βιογραφικό σημείωμα. Το βιογραφικό σημείωμα δε διασφαλίζει τίποτα παραπάνω από την ιστορία του υποψηφίου ως προς τα στάδια εκπαίδευσής του, την επαγγελματική του εμπειρία και κάποια φυσικά προσωπικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την εργασία του και, μάλιστα, όλα αυτά σε τίτλους. Συνήθως, τα βιογραφικά σημειώματα, ακριβώς επειδή συντίθενται από τίτλους, μπορούν να είναι απλές υποσχέσεις. Μπορεί, βέβαια, να αποδειχτούν όλα όσα γράφονται εκεί μέσα, αλλά σαφώς και δίνεται ένα πολύ μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν υποψήφιο, ο οποίος θα μπορέσει να παρουσιάσει πιο ζωντανά αποτελέσματα αυτών που περιγράφει με τίτλους μέσα σε ένα βιογραφικό σημείωμα.
Είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτό αυτό, αν σκεφτούμε κάποια καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως του σχεδιαστή, του ζωγράφου, του φωτογράφου, οι οποίοι μπορούν να δείξουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την προσέγγιση σε όποιο επαγγελματικό πεδίο και να δραστηριοποιούμαστε, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα ξεκινά από την πολύ μικρή μας ηλικία και θα προβάλει την προσωπική μας «βιτρίνα», το τι θέλουμε εμείς να ξέρει ο υποψήφιος εργοδότης για εμάς, όχι μόνο για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, αλλά για το τι μας αρέσει, τι μπορούμε να προσφέρουμε στην επιχείρησή του, τι αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας.
Το portfolio είναι κάτι που ενθαρρύνθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προσέγγιση και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα portfolio νέων υποψηφίων για την αγορά εργασίας. Πρέπει, λοιπόν, οι υποψήφιοι να συναγωνίζονται για το ποιος έχει το καλύτερο portfolio. Τα νέα τεχνολογικά μέσα μπορούν να δημιουργήσουν πολύ καλές, διαδραστικές, ζωντανές απεικονίσεις του προσωπικού portfolio του κάθε υποψηφίου. Για παράδειγμα, μπορεί ο υποψήφιος να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο (link) από ένα blog, που θα έχει στο κινητό του τηλέφωνο και θα προωθεί στον υποψήφιο εργοδότη τη στιγμή ακριβώς που μιλάνε, για να δημιουργήσει την ανταγωνιστική εντύπωση που επιθυμεί.